Sådan laver du ægte bålhygge

Sådan laver du ægte bålhygge

Sådan laver du ægte bålhygge

Selvom der er rigtig koldt ude lige nu så skal det ikke afholde dig fra at nyde godt af friluftslivet. Faktisk gøre kulden det næsten bare endnu hyggeligere at slå sig ned udenfor og varme sig ved at bål. Det kan bare være for hyggens og varmens skyld at du laver et bål men det kan også være for at lave eksempelvis snobrød over de varme gløder. I denne artikel kan du læse mere om hvordan du kan få nogle rigtig hyggeligt stunder ved bålet.

Du skal have fat i det helt rigtige brænde

Bål har flere forskellige formål og hvert formål kræver det helt rigtige brænde. Vil du for eksempel gerne lave et bål der har til formål at skabe varme, lys og hygge så skal du have fat i brænde fra bløde træsorter som eksempelvis nåletræer. Er formålet derimod at lave mad over bålet så skal du have fat i hårde og tunge træsorter som eg og bøg for at kunne skabe et godt glødebål. Fælles for alle formål ved at lave et bål er at brændet skal være tørt, det skal gerne have ligget i et års tid og så må det hverken være malet, trykimprægneret eller lakeret da det ellers kan afgive giftige dampe når det bliver brændt af. 

Bålets opbygning afhænger af formålet

Ligesom valget af brænde afhænger af bålets formål så afhænger bålet opbygning også af formålet. Uanset hvordan du vil opbygge dit bål så skal du altid starte ud med at bygge et pyramidebål. Et pyramidebål er tørre kvister som er samlet om en bunke avispapir så det forestiller en pyramide i sin opbygning. Så sætter du ild til pyramiden, lægger mere brænde op når ilden har fået fat og når bålet endelig har den størrelse som du ønsker så ”vælter” du pyramiden med et eller to stykker brænde. Nu kan du sidde og hygge dig ved dette bål og varme dig men ønsker du at lave mad over bålet eller mere specifikt snobrød, så skal du bygge videre på bålet. Vil du lave snobrød over bålet skal du lave et såkaldt pagodebål. Du lavet et pagodebål ved at stable træstykker af bøg eller eg oven på hinanden (først den ene vej, så den anden vej) rundt omkring pyramidebålet. Pagodebålet skaber masser af gløder hvilket gør det velegnet til at lave snobrød over. Skal du lave mere avanceret mad over bål som kræver en gryde så bruge to store kævler i bøg eller eg som skal placeres på hver sin side af pyramidebålet så at en gryde kan hvile på dem. Åbningen mellem kævlerne skal vende opad så at vinden kan tage fat i ilden. 

Find dit bålgrej på Friluftsnoerd.dk

Her på Friluftsnoerd.dk finder du alt det båludstyr du skal bruge for at gøre bålhyggen helt suveræn. Det indebærer også alt det nødvendige til at lave mad over bål som gryder, cooking tripods hvor man kan hænge sin gryde over bålgløderne, grillriste, burger irons til bøffer, pander og meget mere. Du finder vores kategori med båludstyr lige her.

få nyhedsbrevet

Til toppen